Artikels Plaatsen
Image default
Woning en Tuin

Aandachtspunten bij het kopen van een waterontharder

 

Waterontharders of waterverzachters worden in Nederland op vrij grote schaal gebruikt in regio’s waar het leidingwater (te) veel kalk bevat. Té kalkrijk leidingwater heeft diverse nadelen. Zo gaat apparatuur dat water gebruikt, zoals de vaatwasser of de wasmachine, minder lang mee en gebruikt deze meer energie door kalkaanslag. Ook slijt kleding in de wasmachine sneller door kalk en is kalk slecht voor je huidconditie. Door te kiezen voor een goede en betrouwbare waterontharder in Papendrecht kun je dit soort ellende in Papendrecht voorkomen en je water zachter maken. Maar waar moet je op zijn minst goed rekening mee houden bij het selecteren van een goede waterontharder?

Een keuze maken uit een mechanische en elektronische waterontharder

Een belangrijke keuze die je moet maken als je een waterontharder gaat kopen, is de vraag of je voor een mechanische of elektronische waterontharder kiest. Mechanische waterverzachters werken onafhankelijk van het stroomnetwerk via een soort filter, die in werking treedt als de hoeveelheid ontkalkt water op dreigt te raken. Aansturing van heet systeem vindt dus plaats op basis van volume. Een mechanische waterontharder Papendrecht is goedkoper dan de elektronische modellen die ook beschikbaar zijn. Elektronische varianten van waterontharders werken wel op stroom. Elektronische waterontharders hebben als grote voordeel dat ze eenvoudig op afstand, via de wifi, bediend kunnen worden en zijn daardoor erg gebruiksvriendelijk.

Let op de hoeveelheid waterverbruik

Bepalend bij het type waterontharder je nodig hebt, is verder de hoeveelheid water dat je thuis of bedrijfsmatig (gemiddeld) verbruikt. Heb je een relatief groot huishouden met vier of meer personen? Dan kun je het beste kiezen voor een waterontharder met twee filters erin. Kleinere huishoudens tot drie personen kunnen daarentegen goed volstaan met een waterontharder met slechts één filter.

Bespaar op deze jaarlijkse kosten door onderhoud en aanvulling zelf te doen

Een waterontharder kopen is een investering die zichzelf terugbetaalt. Maar een onderhoudscontract afsluiten na aanschaf is niet nodig. Hier kun je dus op besparen. Door te kiezen voor het zelf aanvullen van onthardingszout en het reinigen van de waterontharder (eens per jaar) zelf uit te voeren, kun je een hoop geld besparen. Er zijn online genoeg instructies te vinden, schriftelijk en via video, hoe je het onderhoud zelf kunt aanpakken.