Artikels Plaatsen
Image default
Woning en Tuin

De verschillende fasen aansluitingen

Voor de meeste elektrische apparaten is een 1 fase aansluiting voldoende. Maar voor zwaardere apparaten, zoals dubbele ovens en grotere inductiekookplaten is een andere fase aansluiting nodig, vanwege het hoge energieverbruik. Voor de zwaarste apparaten, zoals een jacuzzi en sauna, is een 3 fasen aansluiting onmisbaar. 

Het laten installeren van een 3 fasen aansluiting is aan de prijzige kant en zeer ingewikkeld, daardoor is het laten installeren van een 2 fasen aansluiting een aangename tussenweg om toch meer energie in huis te krijgen. 

In dit artikel vind je meer informatie over de verschillende fasen aansluitingen in de meterkast.

 

Welke aansluitingen heb je in de meterkast?

Met een 1 fase aansluiting kun je de meeste elektrische apparaten probleemloos gebruiken. Tegenwoordig door meer stroomgebruik, komen er meer huishoudens bij met 2 of zelfs 3 fasen aansluitingen. Weten welke aansluiting je hebt, is essentieel om te weten voor probleemloos gebruik van alle elektrische apparaten. 

Een elektricien die aan de meterkast werkt

Om te kijken welke fase aansluiting het best in je meterkast past, dient men eerst te kijken naar de huidige aansluitingen. Als er enkel losse groepen van draden met een eigen schakelaar in de meterkast zit, dan heb je een 1 fase aansluiting. Als er twee groepen draden aan elkaar verbonden zijn met dezelfde schakelaar, dan heb je een 2 fasen aansluiting in de meterkast. Voor een 3 fasen aansluiting komt er een geheel aparte groep bij.

Naast het observeren van de draden in de meterkast, kun je ook kijken naar het stopcontact. Voor een 2- en 3 fasen aansluiting heb je een speciaal stopcontact nodig, namelijk een perilex-aansluiting. Bij een 1 fase aansluiting is een normaal stopcontact al voldoende.

Welke aansluiting past het beste bij mij?

Voor de meeste elektrische apparaten is een 1 fase aansluiting voldoende. Voor dubbele ovens of grotere inductie kookplaten is een 2 fasen aansluiting de beste optie. Een 2 fasen aansluiting geeft meer stroom, zodat alle apparatuur het zonder problemen blijven doen. Voor de extra zware apparatuur, zoals de jacuzzi en sauna, heb je krachtstroom nodig en dus een 3 fasen aansluiting. 

Het hebben van inductie kookplaten wordt steeds populairder. Van alle elektrische kookplaten is inductie het meest zuinig qua energie. Als je overstapt naar groene stroom, wordt een inductie kookplaat zelfs geheel CO2-vrij. Voor meer informatie over de kosten en het installeren van inductie kookplaten kan je terecht bij MyGo. 

Het laten installeren van krachtstroom kost best veel geld door de complexiteit van de installatie. Het laten zetten van een 2 fasen aansluiting is een goedkopere optie om toch meer energie in huis te krijgen. Nog geen 2 fasen aansluiting in huis? Maak dan nu een afspraak op MyGo voor een elektricien bij je in de buurt.