Artikels Plaatsen
Image default
Woning en Tuin

Hoe zit die energiemarkt nu precies in elkaar?

De energiemarkt

Hoe zit die energiemarkt nu precies in elkaar? Het lijkt tegenwoordig veel ingewikkelder dan vroeger. Hieronder zetten we even alles op een rij voor je.

 

Grof gezien is er de groothandelsmarkt en de retailmarkt</h2>

  • De groothandelsmarkt is de markt van de handelaren, de energiebedrijven, de grootgebruikers (industrie). Dit is meer de zakelijke markt.

  • De retailmarkt is de plek waar energieleveranciers elektriciteit en gas verkopen aan consumenten en zakelijke kleinverbruikers. Zeg maar de particuliere markt.

 

Europa

In de Europese Unie zijn er energienetwerken die de landen met elkaar verbinden. Ook wanneer in jouw land de productie van energie laag is, omdat er bijvoorbeeld weinig grondstoffen of energiebronnen aanwezig zijn, ben je toch verzekerd van betaalbare energie. Europese regelgeving zorgt er ook voor dat de handel eerlijk blijft. Denk hierbij aan regels die gaan over prijs en over rechten en plichten.

 

Netbeheerders

Wat zijn netbeheerders, wat doen zij en kan ik als consument een netbeheerder kiezen? Een netbeheerder legt netwerken aan, voor het transport van elektriciteit of gas. Per regio is er een netbeheerder. Zij zijn verantwoordelijk voor de kabels en de leidingen en zij zorgen dat je bent aangesloten op het net. Ook het onderhoud hiervan behoort tot hun taken. Je kunt niet zelf een netbeheerder kiezen. Elke regio heeft een vaste netbeheerder. Wil je weten wie jouw netbeheerder is? Klik dan hier en vul je postcode en huisnummer in.

 

Energieleverancier

Energieleveranciers leveren ons stroom en gas. Zij werken samen met de regionale netbeheerders. Je kan zelf kiezen welke energieleverancier je wilt. Het loont de moeite om jaarlijks een vergelijkend onderzoek te (laten) doen om te kijken wat voor jou het voordeligst uitpakt. Hier kan je ook vergelijken op het gebied van duurzaamheid. Prijs hoeft natuurlijk niet het enige argument te zijn om over te stappen. In Nederland zijn er zo rond de vijftig energieleveranciers, dus keuze genoeg. Er zijn ook steeds meer adviseurs die je helpen bij het maken van een keuze en ook zijn er diverse websites die je helpen bij het vergelijken.