Artikels Plaatsen
Image default
Tuin en buitenleven

Wat is een vijver?

Vijvers zijn grote, stilstaande waterlichamen die met het omringende land verbonden zijn door een netwerk van afvoeren, filters en putten. Vijvers zijn meestal 2-5 meter diep en gevuld met zoetwatervissen, tilapia en sommige soorten amfibieën. Er zijn ook watervogels in ondergebracht, zoals de algemeen voorkomende eenden en ganzen. Oase Vijverpompen zijn ook een wondermiddel tegen waterproblemen.

Hoe bouw je een tuinvijver

Om een vijver aan te leggen, moet u eerst beslissen welk type tuin u wilt. Er zijn veel verschillende soorten vijvers, afhankelijk van de grootte en vorm van uw tuin. Er zijn veel verschillende soorten vijvers die u voor uw tuin kunt aanleggen. Er zijn betonnen, acryl, glasvezel, natuurlijke en plastic vijvers waaruit u kunt kiezen. Er zijn ook grote, middelgrote en kleine vijvers die u kunt bouwen voor uw tuin.

Soorten vijvers die u voor uw tuin kunt aanleggen

Er zijn veel verschillende soorten vijvers die u voor uw tuin kunt aanleggen. Enkele van de meest populaire zijn:

Betonnen vijvers – Betonnen vijvers zijn zeer sterk en duurzaam, en worden vaak grijs geverfd om het uiterlijk te verbeteren. Deze zijn populair voor gebruik het hele jaar door, en zijn zeer eenvoudig te bouwen.

Acrylvijvers – Acrylvijvers zijn veel kwetsbaarder dan betonnen vijvers, en kunnen gemakkelijk breken als ze vallen of een harde klap krijgen. Ze zijn gemakkelijk te bouwen, maar vereisen een enorme ruimte om vissen van enige omvang te huisvesten.

Glasvezelvijvers – Glasvezel is het populairste type vijver dat u voor uw tuin kunt aanleggen. Het is zeer sterk en bijna onverwoestbaar, en is bestand tegen hoge waterdruk van stralen, H2S luchtvervuiling, en sterke zonnen. Het is echter erg duur, en de meeste vijvers van glasvezel zijn uiteindelijk slecht bestand tegen kleine vissen vanwege de stroming en het zicht.

Natuurlijke vijvers – Natuurlijke vijvers zijn het moeilijkst aan te leggen, maar ook het mooist om te zien. Deze vijvers bestaan meestal uit steentjes, stenen en planten die midden in het water groeien. Dit zijn de ideale vijvers voor magische plekken zoals tuinen.

Plastic vijvers – Plastic vijvers zijn zeer goedkoop en gemakkelijk te bouwen, maar zijn niet zo duurzaam als natuurlijke of natuurlijke vijvers. Ze staan er ook om bekend te verstoppen met algen, en zien er na aanleg niet echt indrukwekkend uit.

Hoe vul je een vijver

Als je besloten hebt welk type vijver je wilt, is de volgende stap te beslissen hoe je hem gaat vullen. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen. De meest gebruikelijke methode is het maken van een dam en vervolgens een waterval. U kunt een vijver echter ook vullen met watervallen die erin stromen vanuit andere bronnen, zoals een rivier, beek of zelfs een septic tank. Een van de meest unieke manieren om een vijver te vullen is met een draaikolk, ook wel waterkolk genoemd. Een draaikolk wordt veroorzaakt door krachten die worden opgewekt door twee verschillende bronnen: Eén afkomstig van het land en één van het water. De twee combineren tot krachtige roterende stromingen die, wanneer ze in een komvormige vijver worden geleid, het water tegen de klok in of met de klok mee laten draaien, afhankelijk van de richting van de stroming. Dit type vijver is moeilijker te vullen met water dan een directe waterstroom vanuit een bron, maar het is zeker een effectieve manier om tijdens een droogteperiode wat van die vijver op te gebruiken.

Conclusie

Nadat u hebt besloten waar en hoe u uw nieuwe vijver wilt aanleggen, is het tijd om na te denken over de materialen die u nodig hebt. Vijvers zijn geweldig omdat ze weinig onderhoud vergen en het hele jaar door gebruikt kunnen worden. U kunt een vijver vullen met water uit regen, sneeuw of de zon. Als u echter een vijver gaat aanleggen in een zeer droog gebied, kunt u overwegen water van buiten het huis aan te voeren via een put of een septic tank. Kunstmatige vormen van watervoorziening vullen de schoonheid van een vijver aan en geven uw tuin een realistischer watergevoel. Kunstmatige vijvers vergen ook minder onderhoud dan natuurlijke vijvers, en kunnen jaren meegaan zonder dat er grote reparaties of vervangingen nodig zijn. Vijvers zijn een veelzijdige manier om tijdens een droge periode meer water in huis te halen. Ze kunnen worden aangelegd in elke vorm of maat die binnen uw budget past.

https://www.tuincenter-vincent.be/vijver/voorgevormde-vijvers