Artikels Plaatsen
Image default
Internet marketing

Het schrijven van nieuwsberichten

Het schrijven van nieuwsberichten is een vak apart. Bij het schrijven van nieuwsberichten voor bijvoorbeeld nieuwssites of kranten, begin je namelijk niet bij het begin van het verhaal, maar in het midden van het verhaal. Enkele tips voor het schrijven van nieuwsberichten zullen hieronder verder beschreven worden.

Lezers kunnen met een nieuwsbericht snel en feitelijk op de hoogte gebracht worden van een nieuwswaardige gebeurtenis. De onderwerpen kunnen nogal van elkaar verschillen, het kan over politiek nieuws gaan, maar ook over ontsnappingen uit de gevangenis.

Het vinden van een onderwerp is dan ook niet de grootste uitdaging bij het schrijven van een nieuwsbericht, maar vooral het ordenen van de informatie die beschikbaar is. Elke zin in een nieuwsartikel moet geschreven worden alsof het de laatste zin kan zijn.

Een techniek van het schrijven van nieuwsberichten is het ‘oprolbaar schrijven’. Dit houdt in dat je de laatste alinea’s van een goed geschreven nieuwsbericht kunt afknippen, ofwel ‘oprollen’ zonder dat de belangrijkste informatie van het bericht verloren zal gaan. Vooral als er plotseling nieuws binnenkomt en je een bericht dus moet inkorten kan dit erg handig zijn.

Het wordt ook steeds belangrijker om oprolbaar te schrijven. Lezers kunnen tegenwoordig namelijk elk moment stoppen met lezen. Dit komt vooral doordat ze bijvoorbeeld afgeleid raken door hun telefoon, een collega die aan het praten is of door een bericht van WhatsApp of Twitter.

Verhalen worden in het dagelijks leven vaak in chronische volgorde verteld, maar als je een nieuwsbericht gaat schrijven sla je het begin over. Je begint je artikel altijd met de meest opmerkelijke informatie die je hebt, oftewel: wat is het belangrijkste nieuws dat ik heb? Nadat je deze eerste zin hebt geschreven schrijf je in de eerste alinea nog een paar zinnen zodat je de lezer in je verhaal kan trekken. De informatie die in de eerste alinea komt zijn vooral antwoorden op de vragen wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.

https://www.redactie24.be/