Vijvers zijn een fantastische manier om de natuurlijke wereld in uw achtertuin te brengen en een mooi element te creëren. In dit artikel wordt uitgelegd wat een Oase vijverpomp is en hoe deze kan helpen uw vijver gezond te houden. We bekijken ook enkele van de verschillende types die op de markt zijn en geven u enkele tips over hoe u de juiste kiest voor uw eigen unieke omstandigheden. Laten we beginnen. . .
Wat is een vijverpomp?Vijverpompen zijn een essentieel onderdeel van elke vijver, omdat ze u in staat stellen de juiste watercirculatie te handhaven om uw vijver gezond te houden. Een vijverpomp is een mechanisch apparaat dat het water van een lager niveau naar een hoger niveau verplaatst. Dit doet hij door het water door een filter aan te zuigen en het door een buis omhoog te duwen en via een sproeikop uit de vijver te persen. In tegenstelling tot zijn neef, de watervalpomp, creëert een vijverpomp geen waterval. In plaats daarvan circuleert hij het water in de vijver, zodat de zuurstof tot in alle hoeken en gaten kan doordringen en er een gezonde omgeving ontstaat voor vissen, planten en het waterleven.
Soorten vijverpompenEr zijn drie hoofdtypen vijverpompen waaruit u kunt kiezen: dompelpompen, oppervlaktepompen en watervalpompen. Laten we eens kijken naar de voordelen van elk: Dompelpompen zijn het populairste type vijverpomp. Ze zitten onder het wateroppervlak en zijn aangesloten op een verlengkabel die naar de stroombron leidt. Ze zorgen voor een constante waterstroom die van vitaal belang is om uw vijver gezond te houden. Voordelen: – Ze zijn het meest kosteneffectieve type pomp – en zijn zeer geschikt voor kleine vijvers die niet veel waterstroom nodig hebben. – Ze zijn gemakkelijk te installeren en omdat ze onder de waterlijn zitten, vallen ze niet erg op. – Ze zijn het meest geschikt voor ondiepe vijvers. – Ze kunnen ook worden gebruikt voor watervallen. Nadelen: Oppervlaktepompen zijn het tegenovergestelde van de dompelpomp. Ze zitten op het wateroppervlak en zuigen het water uit de vijver omhoog naar de kop van de pomp en vervolgens weer naar beneden. Het water wordt omhoog gezogen door een borstelige of poreuze schijf die het vuil eruit filtert terwijl het omhoog komt. Voordelen: – Ze zijn zeer efficiënt in het verplaatsen van grote hoeveelheden water, waardoor ze perfect zijn voor grote vijvers en waterpartijen waar je veel watercirculatie nodig hebt. – Ze zijn volledig instelbaar, dus u kunt ze lager of hoger zetten naargelang uw waterdebiet. – Ze zijn gemakkelijk schoon te maken. Gewoon de schijf verwijderen en schoonmaken zoals u een toiletborstel zou doen. Nadelen: – Ze zijn het duurste type pomp om te kopen. – Ze vallen meer op dan dompelpompen, omdat het water in de kop van de pomp wordt opgezogen. – Ze zijn niet geschikt voor ondiepe vijvers. Watervalpompen zijn ontworpen om het middelpunt van uw vijver of waterpartij te zijn, dankzij hun stijlvolle en opvallende ontwerp. Ze worden vaak gebruikt in combinatie met een fontein. Voordelen: – Ze zien er fantastisch uit en zijn geweldig voor het creëren van een prachtige esthetische functie in uw tuin. – Ze zijn zeer efficiënt in het verplaatsen van grote hoeveelheden water. – Ze zijn volledig instelbaar en kunnen worden “opgedraaid” of “teruggedraaid”, afhankelijk van uw behoeften aan watertoevoer. – Ze zijn gemakkelijk schoon te maken. Gewoon de schijf verwijderen en schoonmaken zoals bij een toiletborstel. Nadelen: – Ze zijn het duurste type pomp om te kopen. – Ze zijn niet geschikt voor ondiepe vijvers.
Vijverpomp onderhoudNet als alle andere mechanische apparatuur zullen pompen uiteindelijk verslijten. Het is dus belangrijk ze goed in de gaten te houden, ze regelmatig te onderhouden en ze zo nodig te vervangen. De beste manier om te controleren of uw vijverpomp onderhoud nodig heeft, is het controleren van het waterpeil. Als u merkt dat het waterpeil sneller daalt dan normaal, kan dat een teken zijn dat uw pomp onderhoud nodig heeft. Er zijn drie belangrijke zaken waarop u moet letten bij pomponderhoud: – Oververhitting – Het eerste waar u op moet letten is oververhitting, een veel voorkomend probleem bij vijverpompen. Dit wordt veroorzaakt doordat er te veel water door de pomp stroomt of doordat de pomp niet groot genoeg is voor de grootte van uw vijver. – Verstopte filters – Vijverfilters zijn een essentieel onderdeel van de werking van een vijverpomp. Als ze verstopt raken, stroomt er minder water door de pomp, waardoor de pomp kan doorbranden. Om ervoor te zorgen dat uw pomp effectief werkt, moet u uw filter regelmatig schoonmaken. – Roest – Vijverpompen zijn gemaakt van metaal en daarom gevoelig voor roest. Gelukkig zijn er manieren om dit risico te minimaliseren, zoals het schoonmaken van de buitenkant van de pomp, het gebruik van een roestwerend middel en het regelmatig vervangen van oude en verroeste onderdelen.
Hoe installeert u een vijverpomp?Het installeren van een vijverpomp is relatief eenvoudig en kan door iedereen met elementaire doe-het-zelf-vaardigheden worden gedaan. Het is een klus die meestal in een paar uur geklaard kan worden. Zorg ervoor dat u al het nodige gereedschap hebt voordat u begint. Dit is wat u moet doen: – Eerst moet u beslissen waar u uw vijverpomp wilt plaatsen. U moet nadenken over de stroming van het water door uw vijver en ervoor zorgen dat uw pomp dienovereenkomstig wordt geplaatst. U zult hem waarschijnlijk op het diepste deel van uw vijver willen plaatsen, of daar waar het water hoog staat. – Vervolgens moet u een gat in de vijverfolie maken dat groot genoeg is voor de pomp. Vervolgens kunt u de pomp in het gat plaatsen en de kabel aansluiten. – Als uw vijverpomp een extern filter heeft, moet u ervoor zorgen dat de pomp boven het waterniveau wordt geplaatst, zodat het water door het filter kan stromen.
Tips voor het vinden van de juiste maat vijverpompAls u een nieuwe pomp gaat kopen, is het belangrijk dat u de juiste maat voor uw vijver kiest. Zo verkleint u de kans op schade en verlengt u de levensduur van uw pomp. Hier volgen enkele tips om de juiste maat te vinden: – Bereken de kubieke inhoud van uw vijver – Een van de eenvoudigste manieren om uit te vinden welke maat pomp u nodig hebt, is door de kubieke inhoud van uw vijver te berekenen. Hiervoor moet u de lengte en breedte van het wateroppervlak in uw vijver meten, evenals de diepte. Zodra u deze maten hebt, kunt u een tabel met de kubieke capaciteit gebruiken om uit te vinden welke pompmaat het beste is voor uw vijver. – Gebruik een debiettabel – Als u geen vijver hebt en alleen een pomp als esthetisch element in uw tuin wilt gebruiken, kunt u een debiettabel gebruiken om de juiste pompgrootte te bepalen. Er zijn online debiettabellen beschikbaar waarmee u kunt berekenen hoeveel water een bepaalde pomp per uur kan leveren.
De conclusieEen vijverpomp is een mechanisch apparaat dat het water van een lager niveau naar een hoger niveau verplaatst. Dat doet hij door het water door een filter aan te zuigen en het door een buis omhoog te duwen en via een sproeikop uit de vijver te persen. Er zijn drie hoofdtypen vijverpompen waaruit u kunt kiezen: dompelpompen, oppervlaktepompen en watervalpompen. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. |
https://www.tuincenter-vincent.be/product/pondovac-5-vijverstofzuiger-oase |
