Artikels Plaatsen
Image default
Dienstverlening

Hoe gaat een taxatie in zijn werk?

Als je erover nadenkt om je woning te verkopen, kan het handig zijn om een taxatie te laten doen. Tijdens een taxatie wordt een inschatting gemaakt van de waarde van je woning door een taxateur. Hij of zij stelt een taxatierapport op, wat soms nodig is bij het verkrijgen van een hypotheek. In dit rapport staat de geschatte waarde van de woning vermeld, maar bijvoorbeeld ook de onderhoudsstatus van het huis. Het is belangrijk dat de taxateur onafhankelijk is en niet betrokken is bij de verkoop of koop van je (nieuwe) woning.

Taxateur let op verschillende factoren

Maar hoe gaat een taxatie nu precies in zijn werk? Je maakt een afspraak met een taxateur en je levert verschillende documenten af, zoals het eigendomsbewijs, de tekeningen en de kadastrale gegevens van de woning. De taxateur loopt de woning door en let op de volgende factoren:

– De inhoud en oppervlakte van het huis

– De staat van onderhoud

– Gebruikte materialen tijdens de bouw en de kwaliteit hiervan

– In hoeverre de woning energiezuinig is

– Verplichtingen en rechten, denk hierbij aan erfpacht en overpad

– De ligging, omgeving en bestemmingsplan

Taxatierapport voor het afsluiten van een hypotheek

Zoals eerder genoemd is een taxatierapport nodig als jij een hypotheek wilt afsluiten. Er zijn echter ook situaties waarin het niet verplicht is, bijvoorbeeld als de hypotheek niet hoger is dan 75% van de WOZ-waarde. De woning dient als onderpand van de hypotheeklening, hierdoor is de maximale hypotheek ook gekoppeld aan de waarde van het huis. Met de koopsom en de taxatiewaarde berekent de bank jouw maximale hypotheek. Dit is afhankelijk van welk bedrag het laagst is.

Verkoop en aankoop van een woning

Bagro Vastgoed Zuid-Holland is gespecialiseerd op het gebied van de verkoop en aankoop van een woning. Tevens heeft Bagro Vastgoed al ruim 50 jaar ervaring in het opkopen van woningen. In sommige onverwachte omstandigheden kan het fijn zijn om direct je woning te verkopen. Als je bijvoorbeeld gaat scheiden of met dubbele lasten komt te zitten doordat je een woning hebt geërfd. Bagro Vastgoed kan jou helpen met snelle en efficiënte verkoop van een woning.