Artikels Plaatsen
Image default
Gezondheid

Leververvetting symptomen: hoe herken je deze aandoening?

Leververvetting is een aandoening waarbij vet zich ophoopt in de levercellen. Het is een veel voorkomende aandoening die verschillende oorzaken kan hebben, waaronder overmatig alcoholgebruik en een ongezonde levensstijl. In dit artikel bespreken we de symptomen van leververvetting en hoe u deze aandoening kunt herkennen.

Wat is leververvetting?

Leververvetting, ook wel bekend als steatose, is een aandoening waarbij vet zich ophoopt in de levercellen. Dit kan leiden tot ontsteking en schade aan de lever. Leververvetting kan leiden tot cirrose, een ernstige leverziekte die kan leiden tot leverfalen en zelfs leverkanker.

Symptomen van leververvetting

Leververvetting kan vaak zonder symptomen verlopen en wordt vaak bij toeval ontdekt tijdens een routineonderzoek. Als er symptomen optreden, kunnen deze variëren van mild tot ernstig. Hieronder vindt u enkele van de meest voorkomende symptomen van leververvetting.

Vermoeidheid

Een van de meest voorkomende symptomen van leververvetting is vermoeidheid. Dit kan worden veroorzaakt door de ontsteking die optreedt in de lever en het verminderde vermogen van de lever om zijn functie uit te voeren.

Gewichtsverlies

Een ander symptoom van leververvetting is onbedoeld gewichtsverlies. Dit kan worden veroorzaakt door het feit dat de lever niet in staat is om voedingsstoffen op de juiste manier te verwerken.

Pijn in de rechterbovenbuik

Een ander symptoom van leververvetting is pijn in de rechterbovenbuik. Dit kan worden veroorzaakt door een vergrote lever als gevolg van de ophoping van vet.

Geelzucht

In zeldzame gevallen kan leververvetting leiden tot geelzucht, wat wordt veroorzaakt door de ophoping van bilirubine in het bloed.

Hoe wordt leververvetting vastgesteld?

Leververvetting kan worden vastgesteld door middel van bloedonderzoek, beeldvormende tests zoals een echografie of CT-scan, en soms door middel van een biopsie van de lever. Als u vermoedt dat u leververvetting heeft, is het belangrijk om uw arts te raadplegen voor een juiste diagnose.

Conclusie

Leververvetting is een veel voorkomende aandoening die kan leiden tot ernstige leverziekte als deze niet wordt behandeld. Hoewel leververvetting vaak zonder symptomen verloopt, zijn vermoeidheid, onbedoeld gewichtsverlies, pijn in de rechterbovenbuik en geelzucht enkele van de symptomen die kunnen optreden.

https://www.dietistmandybreure.nl