Artikels Plaatsen
Image default
Bedrijven

Slakken bestrijden

Tuinieren is voor veel mensen een heerlijke vrijetijdsbesteding. Het buiten zijn, het werken met de handen en je helemaal één voelen met de natuur geeft rust en ontspanning. Het resultaat van je harde werk, zoals een prachtige siertuin of een goedgevulde moestuin, is daarbij een mooie bijkomstigheid. Helaas zijn er meerdere diersoorten die je tuin kunnen verwoesten. Zeker wanneer enkele van deze dieren uitgroeien tot een ware plaag is de schade vaak niet te overzien. Slakken zijn een grote oorzaak van een mogelijke ravage in je tuin. Welke slakken richten de meeste schade aan? En wat kun je doen om slakken op een milieuvriendelijke manier te bestrijden?

Plagen die funest zijn voor je tuin

In je tuin kun je meerdere ongenode gasten aantreffen die de bladeren van je planten aanvreten of ondergronds de wortels van je struiken kapotmaken. Voorbeelden van diertjes die een nadelig effect hebben op je planten zijn bladluizen, rupsen en slakken. Van de vele slakkensoorten die er zijn, is de naaktslak degene die de meeste schade aanricht. De huisjesslakken zullen ook eten van de bladeren in je tuin, maar wat huisjesslakken doen valt in het niet bij de schade die naaktslakken kunnen aanbrengen. Wanneer je deze weekdieren aantreft in je tuin, is het zaak om snel te handelen. Je voorkomt dan dat er een plaag wordt gevormd en je kunt de schade in je tuin dan nog tot een minimum beperken.

Slakken op een natuurlijke manier bestrijden

Slakken bestrijden kun je op verschillende manieren aanpakken. Ook wanneer je liever niet met schadelijke pesticiden aan de slag gaat, zijn er meerdere mogelijkheden. Een voorbeeld hiervan is het verwelkomen van de natuurlijke vijanden van de naaktslak in je tuin. Dit kun je onder andere doen door een egelhuis in je tuin te creëren. Hierbij is het belangrijk dat je er eveneens voor zorgt dat egels toegang hebben tot je tuin. Anders zullen ze het huisje niet kunnen gebruiken. Ook verschillende vogelsoorten zijn dol op slakken. Om hen een fijne plek in je tuin te geven, kun je zorgen dat er een beschutte plek is, zoals een dichte haag of een wat hogere struiken. Padden en kikkers zijn eveneens niet vies van een slak op z’n tijd. Om deze amfibieën een aangenaam verblijf te geven, is het belangrijk dat er water en schaduw is in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan een vijvertje om een fijne leefomgeving te realiseren. Door een of meerdere van deze natuurlijke vijanden van de slak in je tuin te verwelkomen, bestrijd je niet alleen de slakken, maar breng je ook nog eens meer leven in je tuin.

Aaltjes inzetten in de strijd tegen slakken

Een andere mogelijkheid om slakken te bestrijden is het gebruiken van nematoden. Nematoden, die ook wel aaltjes worden genoemd, zijn heel kleine wormpjes die het lichaam van de slak binnendringen om het vervolgens te infecteren met bacteriën. De slak zal als gevolg van de infectie stoppen met eten en vervolgens sterven. Aaltjes tegen slakken inzetten is een effectief bestrijdingsmiddel, ook op de langere termijn. In een gestorven slakkenlichaam voeden en reproduceren de aaltjes zich namelijk. De nieuwe generatie nematoden zal op zoek gaan naar een nieuwe gastheer om zichzelf te voeden en zo zal de cyclus van het infecteren en sterven van een slak en het ontstaan van nieuwe aaltjes zich herhalen.