Artikels Plaatsen
Image default
Aanbiedingen

Verkoop uw bedrijf in 4 stappen

Verkoop uw bedrijf in 4 stappen

Wanneer uw bedrijf bijvoorbeeld sneller groeit dan u kan bijbenen, of als u liever een andere uitdaging aangaat kan het tijd zijn om uw bedrijf te verkopen. U heeft waarschijnlijk veel tijd en moeite gestoken in het opbouwen van uw bedrijf en wil daarom dat er op een goede manier mee omgegaan wordt. Het kan dan raadzaam zijn om een externe partij te betrekken bij dit proces. Zo weet u zeker dat uw bedrijf goed terecht komt en dat u de juiste vergoeding ontvangt. Welke stappen u hiervoor moet ondernemen kan u in dit blog artikel lezen.

 

Stap 1: Maak de onderneming klaar voor verkoop.

Het kan mogelijk een hele grote stap zijn om afscheid te nemen van uw bedrijf, mogelijk denkt u daar nooit klaar voor te zijn. De eerste stap zal echter gezet moeten worden, en dat is door de verkoopbaarheid te laten schatten. Met behulp van een verkoopklaar-test kunt u een indicatie krijgen van wat er nog gebeuren moet om uw onderneming over te geven. Wanneer alle belangrijke zaken geregeld zijn, zal de verkoopwaarde gemaximaliseerd worden. Een goede en betrouwbare partner kan enorm helpen bij het opstellen van zo’n verkoopklaar-test, en input leveren bij een verkoopstrategie.

 

Stap 2: Onderzoek de waarde van uw bedrijf.

Bij het onderzoeken van de waarde van uw bedrijf komen een aantal bedrijfseconomische zaken in het spel. Een van de manieren om een inschatting te maken van de waarde is door middel van de EBITDA. De EBITDA is inkomen voor de aftrek van interest(rente), belastingen, afschrijvingen en amortisatie (terugbetalen van leningen). Het EBITDA zegt echter niet alles en ook daarom is het aangeraden hulp te vragen van een ervaren partij.

 

Stap 3: Bedenk een goede verkoopstrategie.

Wanneer u, eventueel samen met een partner, een waarde heeft geschat van uw onderneming is het tijd om een strategie te kiezen. Bij een bedrijfsverkoop is het kiezen van een goede strategie essentieel. Een paar voorbeelden van mogelijke strategieën zijn Management Buy-In, Management Buy-Out en de Pre-exit strategie. Bij Management Buy-In koopt een manager/managementteam uw bedrijf, en vormen zij het nieuwe team. Bij Management Buy-Out koopt het zittende management een bepaalde business unit van uw bedrijf. Bij Pre-exit blijft u nog tijdelijk actief in de onderneming, maar verkoopt u alvast (een deel van) de onderneming.

 

Stap 4: Verkopen maar!

Wanneer u alle stappen van dit plan heeft uitgevoerd bent u klaar om op een verstandige manier afstand te nemen van uw bedrijf. Zoals eerder in dit blog artikel aangegeven is een betrouwbare en ervaren partner in de proces essentieel. Dus wilt u uw bedrijf verkopen en zoekt u daarvoor een goede partner, dan bent u bij Marktlink aan het juiste adres. Marktlink heeft in 25 jaar bijgedragen aan de verkoop van meer dan 1000 bedrijven en probeert altijd het maximale eruit te halen, zo hebben ze een indrukwekkende slagingskans van 95%. Kijk vandaag nog wat de mogelijkheden zijn voor uw bedrijf.

 

https://www.marktlink.com/