Artikels Plaatsen
Image default
Aanbiedingen

Voordelen van het gebruik van een wake up light

Voordelen van het gebruik van een wake up light

Wat is een wake up light?

Een wake up light produceert een kunstmatige dageraad, ook wel dageraadsimulatie genoemd, om je ’s ochtends wakker te maken. Het geleidelijke licht – een soort kunstmatig daglicht – haalt je voorzichtig uit je sluimering en kan de hormoonhuishouding gedurende de dag bevorderen.

Voordelen van de wake up light

1. Een wake up light ondersteunt de ochtend cortisol respons

Licht heeft een aanzienlijke invloed op het cortisolniveau. Cortisolspiegels zouden een circadiaan ritme moeten volgen, met pieken in de ochtend en geleidelijk afnemend gedurende de dag. Chronische stress veroorzaakt onregelmatige cortisolpieken, waardoor de cortisolproductie uiteindelijk uitgeput raakt. Dit wordt vaak bijniervermoeidheid genoemd (een diagnose die momenteel in de mode is, maar die heel reëel is).

Heeft u last van slopende sufheid in de ochtend? Bent u afhankelijk van cafeïne om u op gang te helpen? Deze symptomen wijzen vaak op een laag ochtendcortisol.

Blootstelling aan daglicht in de ochtend via een wake up light kan die ochtendcortisolpiek ondersteunen, die op zijn beurt een gezonde cortisolrespons gedurende de hele dag ondersteunt. En omdat alle hormonen nauw met elkaar verbonden zijn, betekent een evenwichtig cortisol een betere algehele hormoonbalans.

2. Een wake up light helpt melatonine in balans te brengen

Licht regelt ook het melatonineniveau. Melatonine, een hormoon dat op licht reageert, zou een tegengesteld patroon moeten volgen als cortisol – dat wil zeggen, het laagst in de ochtend en het hoogst in de nacht. Ik ben geen fan van het gebruik van melatoninesupplementen, omdat die de hormoonhuishouding kunnen verstoren. Echter, het aanpassen van je blootstelling aan licht is een krachtige manier om melatonine in balans te brengen.

Studies tonen aan dat blootstelling aan dageraad stimulatie in de ochtend een betere melatonine balans gedurende de dag ondersteunt.

3. Een wake up light kan helpen bij depressie en seizoensgebonden affectieve stoornis

Lichttherapie is zwaar onderzocht als een behandeling voor seizoensgebonden affectieve stoornis. Dit kan een wake up light waardevoller maken tijdens de donkere maanden van de winter, in plaats van de zomer. Studies suggereren dat stimulatie van het ochtendgloren een effectieve behandeling kan zijn voor seizoensgebonden affectieve stoornis.

De wake up light simuleert een zonsopgang alsof u buiten in uw natuurlijke omgeving bent. Dit zal het aantal slaaphormonen in uw lichaam verminderen omdat het toenemende licht uw lichaam op natuurlijke wijze zal vertellen dat het ochtend is en dat het tijd is om wakker te worden.

De hoeveelheid melatonine, de slaaphormonen van uw lichaam, kan met de wake up light worden geregeld door u ’s morgens het laagste melatonineniveau en ’s avonds het hoogste niveau te geven. Hierdoor krijgt u een betere nachtrust dan u ooit in uw hele leven hebt gehad. Naast een evenwicht in uw melatonineniveau, zult u ook een evenwicht in uw cortisolniveau ervaren. Cortisol is de naam van de steroïde hormonen in je lichaam die ontstekingen verminderen, de bloedsuikerspiegel reguleren, het geheugen verbeteren en de stofwisseling stimuleren.

Als gevolg van al deze voordelen zult u zich de rest van de dag energieker voelen en zal uw lichaam op natuurlijke wijze in staat zijn om zichzelf te genezen en gezond te blijven.

Om de slaaptrainer te gebruiken, stelt u ’s nachts gewoon de wektijd in zoals u dat met elke gewone wekker zou doen. De huidige tijd is te zien op een visueel display in het midden van de lamp. Zodra dat alarm afgaat, gaat het licht rond het display aan en wordt het steeds feller. Hij is volkomen veilig in het gebruik en heeft geen enkele UV-verlichting. Als bonus kun je kiezen voor aangename alarmgeluiden als je dat ook wilt.

Zo goed als de wake up light is voor uw lichamelijke gezondheid, kan het ook uw geestelijke gezondheid verbeteren. Veel mensen met stemmingsstoornissen, zoals stemmingswisselingen en depressie, hebben aangegeven dat de wake up light zelfs therapeutisch is voor de behandeling van deze aandoeningen. Wanneer zij ’s morgens wakker worden, is er geen luid alarmgeluid dat hen stress bezorgt. In plaats daarvan kunnen ze in vrede wakker worden met een opkomend licht dat het begin van een nieuwe dag vertegenwoordigt. Wat kan er positiever en vreugdevoller zijn dan dat? 

wake up light

https://www.thuissportschool.nl/lifestyle/7-slaaptips-om-beter-te-slapen/