Artikels Plaatsen
Image default
Eten en drinken

Belgen blijken relatief veel vitamines te kopen

Meer dan de helft van de volwassenen in België neemt dagelijks een vitamine, volgens gegevens van de industrie. En volgens sommige theorieën hebben veel mensen in Vlaanderen het zo druk dat Belgen besluiten om vitamines te kopen. Dit alles blijkt uit een nieuwsbericht op Het Nieuws van West Vlaanderen, die een bericht van Vitamines.com citeert met de titel welke vitamines kopen Belgen het meest? Hieruit blijkt dat vitamine D het meest verkocht wordt in Vlaanderen. 

Vitamines kopen of niet?

Het is natuurlijk controversieel of we überhaupt vitamines kopen moeten. Recente studies hebben aangetoond dat een multivitamine je niet beschermt tegen hartziekten of kanker. En deskundigen houden vol dat als je goed eet, je geen vitamine supplementen nodig hebt. Het bewijs toont aan dat een gezonde voeding en lichaamsbeweging de beste manier zijn om ziekten af te wenden; een vitamine kan die voordelen niet vervangen zeggen experts.

Vitamines voor zwangere vrouwen

Maar wat als je niet goed eet of chronisch gestrest bent? Dan, zegt een professor, kan er enig voordeel zitten in het nemen van een multivitamine. Bepaalde subgroepen, waaronder vrouwen in de vruchtbare leeftijd die proberen zwanger te worden, kunnen specifieke supplementen nodig hebben, zoals foliumzuur en omega-3.

Multivitamine kopen

Wat de kosten betreft: als je een multivitamine kopen gaat, voornamelijk als medische verzekering, zal het je gezondheid zeker geen kwaad doen, zolang je niet al veel verrijkt voedsel eet. En het kan helpen. Maar dan moet je wel wat geld uitgeven. En als je een multivitamine en een paar afzonderlijke vitaminen en mineralen neemt, is het nog meer de moeite waard om ervoor te zorgen dat je niet meer betaalt dan nodig is.

Te veel vitamine pillen

Te veel vitamine pillen slikken is niet alleen geldverspilling, maar kan ook slecht zijn voor je gezondheid. Praat met je arts over welke toegevoegde vitamines of mineralen je misschien nodig hebt; je kunt om een bloedtest vragen om te weten te komen wat je misschien mist.

Als je bijvoorbeeld niet genoeg vitamine D binnenkrijgt hebben veel mensen die in de noordelijke staten wonen of die elke dag zonnebrandcrème dragen een tekort aan deze cruciale vitamine, koop dan gewoon een D-supplement. Standaard multivitaminen zullen waarschijnlijk niet de hoeveelheden D hebben die je nodig hebt. Als je arts een specifiek supplement aanbeveelt, zoals omega-3, vraag dan in welke vorm je het moet nemen.

Vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen zijn handelswaar, en elke fabrikant heeft toegang tot dezelfde ingrediënten. Om die reden zeggen onderzoekers en wetenschappers dat meer betalen voor een bekend merk niet noodzakelijk betere vitamines oplevert. Als we de niveaus van vitamines in het bloed meten, zien we dat de niveaus hetzelfde zijn, of de persoon nu een merkloos of een bekend merk nam.

Koop vitamines bij bekende winkels in België

Koop je vitamines bij bekende winkels in België die goede zaken doen en regelmatig voorraden aanleggen, zoals Vitamines.com. Vitamines verliezen na verloop van tijd hun kracht en moeten op of onder kamertemperatuur bewaard worden. Als flessen op een plank in een warme kamer of in direct zonlicht staan, kunnen ze zelfs voor de houdbaarheidsdatum al achteruitgaan.

Voedingssupplementen veilig

Hoewel de overheid vitaminen reguleert als onderdeel van de voedingssupplementen industrie, test zij ze niet voordat ze in de schappen komen. De overheid legt de verantwoordelijkheid bij de fabrikant om ervoor te zorgen dat zijn voedingssupplementen veilig zijn voordat ze op de markt worden gebracht. Dit alles betekent dat, ongeacht de prijs, de kwaliteit niet verzekerd is.

Vitamine test

Een bekend bedrijf uit Amerika dat elk jaar honderden vitamines test, constateert dat 30 procent van de multivitamines een kwaliteitsprobleem heeft: de pillen kunnen meer of minder van een vermeld ingrediënt bevatten, of ze lossen niet goed op. Dat is dus zeker iets voor de voedingssupplementen industrie om verder aan te werken zodat de kwaliteit op en top is.